Fulldybdekarm er raskt, enkelt og lekkert

En fulldybdekarm kjennetegnes ved at karmen er like dyp som innerveggen og fyller hele lysåpningen. Karmen er både raskere og enklere å montere, og gir et lekkert, minimalistisk uttrykk.

Det er et særnorsk fenomen å bruke karmer med utforinger når vi skal sette inn dører. Ser vi over til våre naboer i Sverige bruker de nesten utelukkende fulldybdekarmer, som tar kortere tid å montere, krever mindre verktøy, og gir flere muligheter for interiørets uttrykk.

– Vi merker at husbyggere i Norge har blitt mer bevisst både interiør og design de siste årene, noe som gjenspeiles i økt etterspørsel av fulldybdekarmer. Selv om vi fortsatt ligger langt etter svenskene på dette, sier Stig Rune Nyheim, merchandiser for Swedoor.

Raskere og enklere å montere

Forskjellen på en vanlig karm og fulldybdekarm er at sistnevnte fyller hele veggens tykkelse. Standard veggdybde er 122 mm bred, mens en vanlig karm er 93 mm. Det krever at du i tillegg må kjøpe en utforing for å fylle ut veggens dybde.

– Er veggen 150 mm dyp kan du bestille en fulldybdekarm i samme dybden eller den dybden du trenger, som da fyller lysåpningen perfekt. Det er ikke behov for å kappe eller tilpasse utforinger, forklarer Stig Rune.

– Ettersom man ikke trenger utforinger trenger man heller ikke så mye verktøy eller proff hjelp for å sette inn karmen. Da tar det omtrent 1/3 av tiden sammenliknet med montering av en vanlig karm med utforing, sier han.

Planla for dørene før huset ble bygget

Kenneth Holen er distriktssjef i Swedoor i Agder og Rogaland og har en forkjærlighet for fulldybdekarmer. Sommeren 2020 flyttet han, kona Berit og deres to barn inn i sitt nybygde funkishus i Farsund rett utenfor Mandal.

– Vi har alltid ønsket oss et funkishus med rene linjer og en stram, minimalistisk stil. Da ble fulldybdekarmer et naturlig valg, og jeg hadde jo god kjennskap til disse gjennom jobben, forteller Kenneth.

Med fulldybdekarm kan man velge om man ønsker gerikter rundt karmen eller ikke. Fordi karmen er like bred som veggen, vil lysåpningen uten gerikter gi et veldig stilrent og minimalistisk uttrykk, hvor selve døren spiller hovedrollen. Da kan man f.eks. velge innerdører med en unik farge eller 3D-design, som blir fokuspunktet på en ellers helt glatt vegg. Perfekt for et funkishus.

I huset til Kenneth og kona ble det tilrettelagt for 19 fulldybdekarmer. Noen av karmene ble bestilt med ekstra høyde. Dette ble lagt inn i byggeplanen allerede fra start, noe som kan lønne seg.

– Veggene må være snorrette for at disse karmene skal være i flukt med veggen. Derfor egner de seg nok best til nye eller nyere boliger, ettersom veggene i eldre hus kan være litt ute av lodd og skape litt utfordringer, forklarer Kenneth.

Ekstra høyde og stramme linjer med listefri døråpning

Kona til Kenneth, Berit Viken Holen, er nok over gjennomsnittet opptatt av farger og interiør. Så når det kom til husets interiør, hadde hun klare ønsker for hvordan det skulle se ut.

– Et funkishus krever en litt stram, minimalistisk stil. På deler av huset planla vi ekstra takhøyde på 280 cm, og ekstra høyde på dørene på 240 cm som gir oss en god romfølelse. For å få det så stilrent som mulig ønsket jeg verken lister i taket eller rundt dørene. Ved å sette inn fulldybdekarm løste det seg veldig bra, forteller Berit.

Det var ikke bare fulldybdekarmene som var viktig for designuttrykket inne i huset. Berit var også opptatt av at dørene skulle passe inn.

– Vi valgte 13 hvite innerdører til de store rommene og fire hvite skyvedører til de mindre som boder og spiskammer. Disse dørene er skjult inne i veggen for å spare plass. Til gjestetoalettene valgte vi to svarte innerdører med 3D-effekt som skulle skille seg litt ut. Men da en liten gutt på syv år oppdaget disse insisterte han på å ha en svart dør til sitt rom. Så da ble det sånn, ler Berit.

Detaljer som utmerker seg

Selv om fulldybdekarmer er bredere enn vanlig karmer, er det fortsatt mulig å velge en smalere terskel.

– Brede terskler får ofte raskere slitasje fordi man tråkker mer på dem. Vi har valgt en 93 mm standard terskel i samme farge som gulvet som er smalere enn karmen. Dette syns vi bidrar til de rene og glatte linjene rundt. Dessuten vil de holde seg penere lenger, sier Kenneth.

– For oss som har to små barn og en på vei, så har fulldybdekarmene også en annen viktig egenskap; de kommer med dempelister slik at det er svært lite støy fra dørene ved åpning og lukking. Det vil vi garantert sette stor pris på før eller siden, sier Holen.

Dette bør du tenke på når du skal kjøpe fulldybdekarm

Fulldybdekarmer egner seg ikke til skjeve vegger som ofte forekommer i gamle hus. Man kan bestille karmen i riktig dybde, men ettersom karmen er rett får man ikke justert for skjevhet i veggen. Karmen vil da mest sannsynlig stikke for langt ut enten oppe eller nede. Fulldybdekarmen egner seg best til nybygg eller til rehabilitering hvis veggene er i lodd.

En fulldybdekarm krever litt mer planlegging i forkant for å kunne bestille riktig. Ta deg god tid til å ta nøyaktige mål, avgjør på forhånd om du ønsker, for eksempel skjulte hengsler og gerikter, samt hva slags dybde, farge og materiale du ønsker på terskelen. Den tiden du legger du inn i godt forarbeid sparer du inn igjen ved at monteringen tar kortere tid.

SJEKKLISTE FOR KJØP AV FULLDYBDEKARMER:

  1. Er det nybygg eller en rehabilitering av et eldre hus.
    1. For eldre hus må du starte med å sjekke om veggene er i lodd
    2. Er det et nybygg anbefales det å sette inn karmen først, og plateslå veggen etterpå for å få det peneste resultatet (gitt at du ikke ønsker gerikter)
  2. Beregn veggens dybde i lysåpningen og bestill en fylldybdekarm i dette målet
  3. Skal du ha en listefri løsning kan karmen være litt dypere enn veggen slik at man får en fugekant for en minimalistisk, stram linje rundt døren (listefri innerdør).
  4. Alternativt kan du bestille en fulldybdekarm som er like dyp som veggen og enkelt sette gerikter utenpå
  5. Vurder om du samtidig skal bestille gerikter og terskel i samme material og farge som karmen
  6. Tenk på hvilken dybde du ønsker å ha på terskelen. En smalere terskel vil ha mindre slitasje
  7. Hvis du skal ha en dør/karm med skjulte hengsler må karmen settes jamt med veggen. Hvis karmen trekkes utenfor ferdig vegg vil braketten til hengslet bli synlig i bakkant av karm.
  8. Spør fagfolk fra Swedoor i ditt nærområde om bistand hvis du er usikker.

FULLDYBDEKARM

Fyller hele veggens dybde. Standard dybde er samme som standard veggtykkelse, 122 mm som vil fylle lysåpningen perfekt. Karmene kommer som standard opp til 200 mm, men kan bestilles etter mål opptil 250 mm.

Har ikke notspor til utforinger, da det ikke er nødvendig.

Kan bestilles ferdig sammensatt, husk slagretning.

VANLIG KARM

Kommer i standard dybde 93 mm, krever at man kjøper utforinger som kappes og tilpasses lysåpningens bredde. Gerikter monteres utenpå karm.

Kommer med notspor til utforinger.

Kan bestilles ferdig sammensatt, husk slagretning.

Relaterte artikler

Montere dør – hva er de vanligste feilene?

Det er mange som velger å montere ny ytterdør selv, men det krever presisjon og nøyaktighet for at døren skal fungere optimalt. Vi i Swedoor og våre Dørmenn har identifisert de vanligste feilene ved montering av dør. Å montere ny ytterdør, enten det er i et nytt bygg eller ved utskifting av gammel dør, er mulig […]

Hvorfor bør du velge Din Dørmann?

  Våren og sommeren bringer ofte med seg oppgradering i hus og hjem. Om planen er å oppdatere huset med en ny ytterdør, velger de fleste å bruke en håndverker til å få jobben gjort. Våre Dørmenn- og kvinner er kvalifiserte håndverkere som står klare til å hjelpe deg. Din Dørmann er en tjeneste som […]

Gå til inspirasjon