Montere dør – hva er de vanligste feilene?

Det er mange som velger å montere ny ytterdør selv, men det krever presisjon og nøyaktighet for at døren skal fungere optimalt. Vi i Swedoor og våre Dørmenn har identifisert de vanligste feilene ved montering av dør.

Å montere ny ytterdør, enten det er i et nytt bygg eller ved utskifting av gammel dør, er mulig å få til selv. Men, det er viktig å følge monteringsanvisning nøye, ha riktig verktøy og helst litt snekker-erfaring i bunnen. Om du ikke har erfaring med liknende arbeid fra tidligere, kan det å montere en ny ytterdør være en utfordrende oppgave.

  • Det er fullt mulig å montere en ny ytterdør selv, men om du monterer feil kan du sitte igjen med en dør som kanskje ikke tetter så godt som den skal, eller at den har nedsatt funksjon som at den subber i karmen eller lignende, sier Tenna Knak, JELD-WEN Europe.

Så hva er det vanligste feilene vi ser hos de som monterer døren selv:

  1. Feil i bestillingen

Før du bestiller døren er det alfa og omega at du måler riktig. Høyde, bredde og dybde bak karm. Altså hullet i veggen. Om du skal montere døren selv er det viktig å være nøyaktig. Avstem gjerne med en håndverker eller i byggevarehuset du bestiller døren fra, slik at det blir riktig. Om målene er feil får du problemer når du skal montere døren. Det er også veldig viktig å være obs på slagretning, altså hvilken vei døren slår ut.

  1. Den som skal montere har ikke riktig verktøy

Å montere dør er en krevende oppgave som fordrer presisjon og at du følger monteringsanvisningen til punkt og prikke. Om du skal montere selv, er godt verktøy som et godt vater og en sekskantnøkkel en god start. For å bytte en ytterdør må du også beregne god tid, gjerne 7-10 timer. Vær nøye med å sjekke at karmen er i vater og i lodd, og bruk kun de skruene som følger med døren.

  1. Det brukes byggeskum

Noe vi dessverre ofte ser er at det brukes byggeskum for å isolere bak karm. Det anbefales ikke fordi det fører til at karmen sitter helt fast, og det er dermed ikke mulig å justere døren i ettertid. Etter at døren, og eventuelt vegger om det er nytt bygg, har satt seg er det ofte nødvendig med finjustering av små skjevheter. Det anbefales å bruke Glava isolasjon eller lignende for å fylle inn bak karm.

  1. Manglende erfaring

Om du ikke har snekret og jobbet med husprosjekter tidligere anbefaler vi å få hjelp med monteringen av dør. Å montere ny ytterdør er ikke en jobb man gyver løs på uten erfaring rett og slett.

Om du ønsker å prøve å montere døren selv, følger det med monteringsanvisning til alle dørene. Vi har også videoer og artikler som viser hvordan man monterer selv. Blant annet denne: Slik monterer du ytterdøren selv.

Foretrekker du at noen andre monterer?

Din Dørmann gir deg mulighet til å velge forhåndsgodkjente håndverkere over hele landet som kan komme og montere din nye dør. De kommer mer enn gjerne på en befaring slik at de kan ta riktige mål og sikre at døren du ønsker deg blir riktig bestilt og montert. Da får du en solid dør som ikke trekker eller subber i karmen, og som beskytter hjemmet ditt fra både vær og vind. En håndverker bruker en kort arbeidsdag, mellom fem og syv timer, på å montere en ny ytterdør, avhengig av materialene i veggen og at innfesting kan skje uten for store utfordringer.

Relaterte artikler

Fulldybdekarm er raskt, enkelt og lekkert

En fulldybdekarm kjennetegnes ved at karmen er like dyp som innerveggen og fyller hele lysåpningen. Karmen er både raskere og enklere å montere, og gir et lekkert, minimalistisk uttrykk. Det er et særnorsk fenomen å bruke karmer med utforinger når vi skal sette inn dører. Ser vi over til våre naboer i Sverige bruker de […]

Hvorfor bør du velge Din Dørmann?

  Våren og sommeren bringer ofte med seg oppgradering i hus og hjem. Om planen er å oppdatere huset med en ny ytterdør, velger de fleste å bruke en håndverker til å få jobben gjort. Våre Dørmenn- og kvinner er kvalifiserte håndverkere som står klare til å hjelpe deg. Din Dørmann er en tjeneste som […]

Gå til inspirasjon